ย 

Gunung Liang East [1933 M / 6342 ft] & Gunung Liang West [1933 M / 6342 ft]


Gunung Liang Timur

Terjah trip orang lagi, and yeah i survived! Hahaha and the longest daypack trip setakat ni. Dekat 22 jam dalam hutan, kalah yong belar daypack hm hm ๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ super thanks to makhluk yang sabar bersabar sweep kita even mahkluk tu kind of menyakitkn hati jgk la bila kita letih nk rehat kejap dia tepuk2 beg suh jalan jugak hahaha (u know who u are lol)

So, setelah sekian lama beberapa trip tak buat summary (sampai ada yang bising) makanya, nahh ๐Ÿ˜‚

Summary &Time Log (mohon faham ini pace sendiri, so yang padu2 boleh lah tolak sejam ye dari timing ni lol):

Total line up: 30 (inclusive 3 crews) Total hours: 21 hours + Total hiking hours (excluding rest and waiting): +- 10.5 hours (+- 7 jam naik, +- 3.5 jam turun) Mental sickness: no comment ๐Ÿ˜‚

4.00am: gerak dari starting point. time ni pacat memang kritikal. macam2 saiz ada dari sehalus rambut sampai lah sebesar2 alam alih2 melekat je kat badan mohon double triple protection. time ni pakai tight, seluar, stokin bola, stokin biasa. So Alhamdulillah kaki tak kena sebat lol. tp sempat lah kena tiga das kat area pgelangan tangan. org lain kena siap mcm kena tembak mengalir2 darah kat baju wuuuu ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ n bab trek dekat sini, nak kata santai sangat taklah, tapi taklah pacak menggila. kalau banding dengan trek balak Nuang, this one susah lagi sikit sebab kena langkah /merangkak bawah byk balak2 besar. Tak landai sgt, tapi tak pacak

6.00am: tiba di Kem Lubok Hantu. rehat solat

7.00am - 7.35am: set up untuk cross sungai besar kat Lubok Hantu. time ni critical sbb air naik and deras. Be extra careful sbb boleh hanyut.

10.15am: tiba di kem 7E. Last waterpoint berhenti rehat sampai 11.35am

1.40pm:tiba di puncak Gunung Liang East. masani hujan lebat, tak sure berapa jam sebab terlelap dalam poncho sambil menunggu hujan berhenti & dilimpahi air hujan disekeliling hahaha buruk gila perangai. hujan berhenti, so sambung dengan misi (5 mins walk) dah sampai Gunung Liang West. Snap gmbar etc

4.20pm: gerak turun dari puncak

5.20pm: Tiba di Kem 7E. Rehat kejap lepak ngan pakcik2 yg camping siap hulur air and nasi impit lagi. mekasih, semoga murah rezeki pakcik2 heh ๐Ÿ˜Š

5.40pm: gerak dari kem 7E

6.45pm: tiba di kem Lubok Hantu. hahaha time ni lah time paling critikal sbb dia dipanggil "masa menunggu". 5jam menunggu semua line up sampai sambil terbeku sbb cross sungai, baju dah basah + perang ngan pacat. Takpelah, pengalaman. nak sangat masuk hutan kan hahaha ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

11pm: semua line up tiba di Kem Lubok Hantu. Line up rehat + makan

11.55pm: gerak dari kem Lubok Hantu

1.25am: tiba di starting point kembali. Alhamdulillah semua line up dan crew selamat pergi dan pulang

***So, kalau malas nak baca panjang2 kat atas, ni super summary untuk hiking hours:

4.00am - 6.00am (2 jam): starting point - Kem Lubuk Hantu

7.35am - 10.15am (2jam 40 min): kem Lubok Hantu - Kem 7E

11.35am -1.40pm (2 jam 5 min): Kem 7E - Puncak Gunung Liang (beza masa Puncak East ke West dalam 5-10 min shj)

4.20pm - 5.20pm (1 jam): Bergerak turun Puncak - 7E

5.40pm - 6.45pm (1 jam 5 min): 7E - Lubuk Hantu

11.55pm - 1.25am (1 jam 30 min): Lubuk Hantu - Starting point.

So overall, Daypack still ok. Cuma kalau nak tengok sunrise, better start hiking lagi awal, atau camping je senang kat 7E. tapi kalau padu, mana2 pun boleh haha saiaa takuadd so memang bye bye sunrise ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

p/s: tazabbar tunggu liputan astro awani loll kbye

#naturehunterz#gunungliangeastwest #gunungke24 #misi30gunung #training #upnext#yongyap #roadtoG7


ย